Logo van Yogacentrum Namaste

Yogacentrum
Namaste

 

Wist je dit al over
yoga?

Krijg je binnenkort je eerste les en weet je niet precies wat je kunt verwachten? We zetten alles op een rijtje, zodat jij vol zelfvertrouwen jouw yogamat kunt betreden.

Tips voor je eerste les
yoga

Voor de les


1

Jouw favoriete yoga

Er zijn verschillende yogasoorten, kijk maar eens bij ons aanbod. De ene soort past beter bij jouw verwachtingen en conditie dan de andere. Daarom is het handig dat je bij ons makkelijk kunt wisselen en uitproberen. Zo ontdek je vanzelf jouw favoriete yogasoort.

2

Kom iets vroeger

Haast en yoga, die twee passen niet echt bij elkaar. Zo voorkom je stress: richt je niet op de werkelijke begintijd van de les, maar tien minuten daarvóór. Zo bouw je voor jezelf wat extra tijd in. Goed om te weten: is de les eenmaal begonnen, dan is de deur gesloten. Op deze manier creëren we voor de deelnemers een ongestoorde les.

3

Eten voor de les

Je lichaam vindt het prettig als je zo'n 30 minuten voor een les niet meer eet. Heb je een lange dag erop zitten, weinig tijd en toch trek? Kies dan iets dat licht verteerbaar is, zoals een smoothie of een soepje.

4

Kleding

Kies voor soepele kleding, waarin je je makkelijk kunt bewegen. Handig: je kunt je bij ons omkleden. Sieraden kun je beter afdoen. Bij sommige oefeningen kun je het aardig warm krijgen, dus kleed je in laagjes. En neem voor de eindontspanning een trui en sokken mee. Maar doe je sokken tijdens de yoga uit, zodat je niet uitglijdt.

5

Meld je bij de yogadocent

Je yogadocent vindt het leuk om je te ontmoeten. Dus, ben je voor de eerste keer, zeg het even tegen je docent. Heb je bepaalde lichamelijke klachten, meld dat dan gerust. De docent zal je graag helpen. Zeker als je voor de eerste keer bent, is dat heel fijn.

6

Telefoon en socializen

Verleidelijk om even je berichtjes checken, maar wel erg afleidend. Laat je mobiel dus lekker in je tas en zet hem op stil. En zie je een bekende in de les, ga dan ná de les even gezellig bijkletsen. Zo is yoga is écht een momentje voor jezelf.

7

Hygiëne

Misschien een open deur, maar tóch… Even opfrissen voor de tijd is een goed plan, maar gebruik geen sterk parfum. Een geur kan namelijk best afleiden. Heb je geen tijd voor een douche voor de les, dan is het ook al erg lekker om je handen, voeten en gezicht te wassen.

Tijdens de les


7

Vertrouw op jezelf

Je hoeft niet onzeker te zijn als je jezelf onervaren of niet zo lenig vindt. De groepen zijn gemengd en je kunt er vanuit gaan dat iedereen in meer of mindere mate 'stijf' is. En onervaren waren we allemaal in het begin. Iedereen doet wat hij of zij kan.

8

Yoga is geen wedstrijd

Niemand kan ‘de beste' zijn in yoga. Yoga gaat echt om jou en jouw lichaam. Voel je stress, zit je 8 uur per dag op kantoor? Dat zul je zeker terugvinden in je schouders, nek en rug. Dus, focus je lekker op jezelf. Kom los van die drang om te presteren. Bij yoga moet helemaal niets, je gaat het allemaal ontdekken.

9

Pijn is niet oké

Je hoeft niet door te duwen om in een houding te komen. Pijn is zeer zeker niet de bedoeling. Behandel je lichaam met respect. Je mag je lichaam best uitdagen, maar zodra iets echt niet goed voelt stop dan. Je docent kan je tips geven, zodat de houding beter bij jouw lichaa past.

Na de les


10

Even tot rust komen

Na de les drinken we een kopje biologische thee of water.

11

Goed afsluiten

We eindigen de les gezamenlijk met de groet namasté. Dat betekent letterlijk 'ik buig voor jou', daarmee bedoelen we de anderen in de ruimte, maar ook jezelf. Daarna ruim je de mat en eventuele andere spullen op. Bewust hiermee omgaan is ook onderdeel van yoga.

12

Hoe voel je je?

De yogahoudingen stimuleren allerlei systemen in het lichaam en brengen processen op gang, zoals de afvoer van gifstoffen. Daardoor kun je je misschien een beetje misselijk voelen of wat hoofdpijn krijgen. Geen zorgen, dat is tijdelijk. En heb je twijfel, overleg met je yogadocent.

Rooster